TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg a legfontosabbakat a golyváról

612
HOZZÁSZÓLÁS:

A pajzsmirigy megnövekedés által kialakuló duzzanatot a nyakon, golyvának hívunk. A duzzanat a legtöbb esetben puha, de előfordul csomós, kemény állapotban is. A golyva egészen nagyra is megnőhet, nyomhatja a légcsövet. golyva-02

Amennyiben a golyva a pajzsmirigy túlműködése által keletkezik, általában egyéb tünetek is kísérik, úgymint a szapora pulzus, az izzadás, vagy az enyhén kidülledő szem és fogyás. A csökkent pajzsmirigyműködés következtében kialakuló golyvánál ezzel szemben, a száraz és durva tapintású haj, a hideg érzékenység, a hízás illetve a gyakori kimerültség jelentkezhet.

A pajzsmirigy zavarának szerepe

Magyarországon a golyvát, a táplálékban lévő alacsony jódmennyiség okozza. Enyhe esetben a megnagyobbodott pajzsmirigyet, nem kísér semmilyen tünet. Olyan ételek, mint a tengeri moszatok, melyek sok jódot tartalmaznak, enyhítik a gondokat.

A pajzsmirigy hatással van a csontképződésre, a nemi szervekre, az egész anyagcserére, de különösen a vérképződésre. Ha mondjuk egy golyvaműtétnél az egész pajzsmirigyszövetet eltávolítjuk, súlyos betegségek jelentkeznek. A beteg nehézkes lesz, mentális butulás, kretinizmus következik be. A pajzsmirigy olyan anyagokat termel a vérbe, melyek az életfolyamatokhoz elengedhetetlenek. A lelki folyamatokra az agyon kívül, bizonyítottan a pajzsmirigy is hatással van.

A golyva önmagában nem egy egységes megbetegedés, amennyiben a golyva nemcsak csökkent pajzsmirigy-szövetműködéssel jár, hanem pont ellenkezőleg, sok golyva a mirigy működésének fokozódásával következik be, így a pajzsmirigy egyensúlyi helyzetét kibillenti. E betegséget von Basedow német orvos fedezte fel, róla nevezték el Basedow-kórnak.

Tengeri hínár

A tengeri hínárt, mind jódforrást, a golyva, azaz a jódhiány okozta pajzsmirigy nagyobbodás kezelésére használták régebben. Néhány mai herbalista még, mindig ajánlja a pajzsmirigyre. De manapság leginkább úgy ismerik, mint ami megvéd a sugárzások és a toxikus nehézfémek káros hatásától és hatékonyan előzhetjük meg vele a szívbetegségeket.

Jód

Jódhiányos golyva esetén, jódtartalmú ételek fogyasztása ajánlott, mint a jódozott só, tengeri halak, tojás, tengeri növények és tejtermékek, vagy jódkivonatok.

Golyva esetén tilos fogyasztani:

Jódhasznosítást rontó ételeket, mint a fehérrépa, földimogyoró, káposzta és a mustár, illetve alkoholt és koffeint.

612
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]